30 mera za razvoj trgovine

Bez autora
Feb 24 2016

Strategija za razvoj trgovine Srbije do 2020. predviđa unapređenje razvoja moderne trgovinske mreže, internacionalizaciju i podsticanje konkurencije, kao i podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, istaknuto je u PKS na javnoj raspravi o tom dokumentu.Privredna komora Srbije priprema privrednike za modernizaciju tržišta po evropskim standardima, rekla je Sekretar Udruženja za trgovinu u PKS i podsetila da trgovinska preduzeća imaju udeo od 38 odsto ukupnog broja preduzeća u Srbiji i zapošljavanju 19 odsto radnika.

Strategija za modernu trgovinuStrategija za razvoj trgovine Srbije do 2020. predviđa unapređenje razvoja moderne trgovinske mreže, internacionalizaciju i podsticanje konkurencije, kao i podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, istaknuto je u PKS na javnoj raspravi o tom dokumentu.

Privredna komora Srbije priprema privrednike za  modernizaciju tržišta po evropskim standardima, rekla je Gordana Hašimbegović, Sekretar Udruženja za trgovinu u PKS i podsetila da trgovinska preduzeća imaju udeo od 38 odsto ukupnog broja preduzeća u Srbiji i zapošljavanju 19 odsto radnika.

„Svaki šesti zaposleni je u sektoru trgovine”, naglasila je Hašimbegović i navodeći primer da je od 2012. do 2014.  rastao promet u trgovini na malo po stopi oko 14 odsto. Ukazala je na važnost podrške razvoju MSP u trgovini, ali i neprehrambenom delu tog sektora. Resorno ministarstvo, kako je rekla, predložiće formiranje Nacionalnog saveta za razvoj trgovine u kome će privrednici i predstavnici institucija zajedno donositi strateške odluke.

“Trgovina je motor koji treba da vuče našu privredu napred”, smatra Željko Rakić, načelnik Odeljenja za trgovinu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Strategija predviđa pojednostavljenje procedura, uklanjanje administrativnih barijera, razvoj elektronske trgovine, informacionog sistema i unapređenje zaštite potrošača, dodao je predstavnik resornog ministarstva.“Strategija će služiti za dalje usklađivanje sa propisima EU u oblasti trgovine”, naveo je Rakić ističući da je formiranje modernog tržišta i trgovinskog sistema, jedan od najzahtevnijih zadataka u procesu pridruživanju Srbije EU.

Član stručnog tima za izradu Strategije Goran Petković rekao je da  će strategija rešiti debalans koji postoji između trgovine na veliko i malo, koja sada postoji u korist trgovine na veliko. Objašnjava da je trgovina na veliko u Srbiji duplo razvijenija od trgovine na malo, ali da su kod nas preduzeća koja trguju na veliko brojna i slaba, dok ih u zemljama EU ima duplo manje, ali su mnogo efikasnija.

Petković je kazao da strategija predviđa oko 30 mera za razvoj trgovine, među kojima su i one za razvoj trgovine u nerazvijenim područjima.

Javnu raspravu su organizovali PKS I Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Javna rasprava trajaće do 27. februara, posle čega će Predlog strategije biti prosleđen Vladi Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik